KiC foundation heeft als missie om kinderen die ernstig in hun ontwikkeling worden bedreigd doordat zij getraumatiseerd zijn geraakt, of dreigen te raken, in het contact met een van hun (gezaghebbende) ouders, een stem te geven en ze te begeleiden, zowel sociaal-emotioneel, als juridisch. We willen dit vaak onzichtbare leed zichtbaar maken.
Visie
KiC foundation zet zich in om aandacht te genereren voor de kinderen die opgroeien in eenoudergezinnen (zij hebben wel twee gezaghebbende ouders, maar deze leven niet meer samen) die in het huidige systeem vaak over het hoofd worden gezien.
- We werken voor de nu vaak ‘onzichtbare’ groep ouders en kinderen. Zij die niet onder regelingen vallen die reeds bestaan.
- We willen dat er binnen het huidige rechtssysteem en zorgsysteem (gemeentelijke jeugdzorg, Veilig Thuis, Scholen) meer aandacht komt voor deze groep en meer kennis over deze groep, zodat er adequaat gereageerd kan worden op het correct geïdentificeerde probleem, in plaats van de zeer beperkte visie en aanpak die er nu heerst.
- Dit doen we door onderscheid te maken tussen kinderen die knel zijn komen te zitten in een conflict tussen hun ouders in scheiding (vechtscheiding) en de kinderen die ernstig in hun ontwikkeling worden bedreigd door toedoen van een van de (gezaghebbende) ouders. De laatste groep is onze doelgroep.
- Ook maken we onderscheid tussen kinderen in een loyaliteitsklem richting een van de ouders door toedoen van de andere ouder (ouderverstoting) en kinderen die dusdanig beschadigd zijn geraakt in het contact met een van de (gezaghebbende) ouders dat zij op dit punt in hun leven geen contact kunnen hebben met de betreffende ouder. We spreken hierbij over gegronde weerstand bij het kind. De laatste groep is onze doelgroep.
- Voor de kinderen die in de groep “vechtscheiding” en “ouderverstoting” vallen, zijn er al diverse systemen en methodieken ontwikkeld. Wij richten ons juist op de andere kinderen, die hier niet onder vallen. Voor deze groep dienen systemen en methodieken ontwikkeld te worden.
- We werken met de ouders voor de kinderen. Dit doen we door:
– Een netwerk te bouwen van advocaten, therapeuten en ouders en kinderen die in de door ons beschreven groep passen
– Ouders te informeren over alle mogelijkheden/ kennisoverdracht
– Ouders te koppelen aan lotgenoten
– Juridische begeleiding te financieren door afspraken te maken met (familierecht)advocaten en fondsen te werven
– Ouders te helpen met de aanvragen van jeugdzorg bij de gemeente
– Ouders door te verwijzen naar (aangesloten) gespecialiseerde therapeuten, coaches, psychologen en andere hulpverleners en deze hulp indien nodig te financieren - Om dit goed te kunnen doen, is het van groot belang dat er meer kennis komt over deze groep; wat er tot nu toe mis lijkt te gaan, waar en wanneer in trajecten gebeurt dit, en wat is er nodig om deze groep beter te begeleiden, zodat de kinderen niet verder getraumatiseerd raken? Daarom doen we (meta) onderzoek met ervaren partners en ook dit financieren we vanuit de stichting.
Ambitie
Het is onze ambitie om binnen het huidige systeem een bredere kijk te laten ontstaan op het gebied van omgang en gezag. Om dit te bereiken doen we onderzoek, om de verschillende groepen beter in kaart te krijgen, en vooral om een beter beeld te krijgen welke beleidsveranderingen er nodig zijn om ze beter te helpen.
KiC volgt hierin onderzoeken die onderscheid maken tussen onder andere deze twee oorzaken voor contactverlies tussen ouder en kind:
- kinderen die door beïnvloeding van de ene ouder het contact verliezen met de andere ouder (oudervervreemding/ ouderverstoting)
- kinderen die vanuit eigen ervaringen met een ouder dusdanige weerstand hebben ontwikkeld, dat zij met voor hen geldende redenen het contact met die ouder wensen te verbreken (weerstand vanuit het kind)
KiC foundation geeft kinderen die nu vergeten lijken te worden, of vanuit een verkeerde aanname in onjuiste trajecten belanden, een stem. We begeleiden het kind en de ouder, zodat kinderen niet langer verder getraumatiseerd, of gehertraumatiseerd raken, maar de bescherming en passende zorg krijgen, zoals ieder kind dat verdient. Om dat te waarborgen, is het onze ambitie dat goede juridische begeleiding voor ouders die dit niet (volledig) zelf kunnen bekostigen, beschikbaar wordt. En dat we deze ouders en kinderen in contact kunnen brengen met de juiste hulpverleners, begeleiders, of therapeuten. Dit doen we in eerste instantie door te helpen bij de aanvraag voor budgetten vanuit de jeugdzorg, maar indien die niet toereikend of van toepassing zijn, willen wij deze hulp ook zelf kunnen financieren vanuit de stichting.